Blog

Csúszások és csúsztatások

2017. 02. 01.

 

Ahogyan az várható volt és már lehetett sejteni, a támogatás és hitel kombinált támogatási felhívások benyújtása nem indulhat el időben a már decemberben megjelent felhívásokban rögzített módon január vége és február vége közötti időszakban. Ennek oka a hivatalos verzió szerint „intézményi kapacitásoptimalizálási okok”. Ezen kijelentést gyorsan korrigálták és bővítették szó szerint így: „…a piaci visszajelzések alapján a kombinált felhívások esetében a támogatási kérelmek elkészítése több időt vesz igénybe, mivel a vállalkozásoknak a visszatérítendő (hitel) és a vissza nem térítendő támogatás feltételeinek való megfelelésre is fel kell készülniük. Így a vállalkozások esélyegyenlőségének biztosítása, valamint annak érdekében, hogy a gazdaság növekedését hatékonyan szolgáló, szakmailag megalapozott és megfelelően kidolgozott támogatási kérelmek kerüljenek benyújtásra, a beadhatóság dátuma változik, mellyel párhuzamosan az első értékelési szakaszhatár és a további szakaszhatárok is módosulnak."Ahogyan az várható volt és már lehetett sejteni, a támogatás és hitel kombinált támogatási felhívások benyújtása nem indulhat el időben a már decemberben megjelent felhívásokban rögzített módon január vége és február vége közötti időszakban. Ennek oka a hivatalos verzió szerint „intézményi kapacitásoptimalizálási okok”. Ezen kijelentést gyorsan korrigálták és bővítették szó szerint így: „…a piaci visszajelzések alapján a kombinált felhívások esetében a támogatási kérelmek elkészítése több időt vesz igénybe, mivel a vállalkozásoknak a visszatérítendő (hitel) és a vissza nem térítendő támogatás feltételeinek való megfelelésre is fel kell készülniük. Így a vállalkozások esélyegyenlőségének biztosítása, valamint annak érdekében, hogy a gazdaság növekedését hatékonyan szolgáló, szakmailag megalapozott és megfelelően kidolgozott támogatási kérelmek kerüljenek benyújtásra, a beadhatóság dátuma változik, mellyel párhuzamosan az első értékelési szakaszhatár és a további szakaszhatárok is módosulnak."

 

Ez mind nagyon szép és jó, az igazi ok az intézményrendszer felkészületlensége a kombinált támogatások kezelésére és feldolgozására. A hiteleket közvetítők sincsenek még sem felkészülve, sem felkészítve ezen támogatási igények kezelésére, amely igen csak hátráltató tényező. Ezen kívül még nincs meg a tavalyi közbeszerzés eredménye az újabb MFB pontok – vagyis hitelközvetítők – nyitásáról, amely szintén befolyásoló tényező lehet.

De a lényeg összefoglalva, mikortól lehet benyújtani támogatásokat és mire:

  • GINOP-1.2.3-8.3.4-16 Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása kombinált hiteltermék esetében 2017. február 15. naptól lehet támogatási igénylést benyújtani.
  • A GINOP-4.1.1-8.4.4-16 Megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztések támogatása kombinált hiteltermék esetében: 2017. március 16. naptól lehet támogatási igénylést benyújtani.
  • A VEKOP-5.1.1-5.1.2-16 Vállalkozások megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztéseinek támogatása a közép-magyarországi régióban kombinált hiteltermék esetében: 2017. március 16. naptól lehet támogatási igénylést benyújtani.
  • A GINOP-1.2.6-8.3.4-16 Élelmiszeripari középvállalatok komplex beruházásainak támogatása kombinált hiteltermék esetében: 2017. február 15. naptól lehet támogatási igénylést benyújtani és az első értékelési szakaszhatár 2017. március 16-ra módosult.
  • A GINOP-3.1.2-8.2.4-16 Az infokommunikációs ágazatban működő mikro-, kis- és középvállalkozások által előállított termékek és szolgáltatások piacosításának, nemzetközi piacokra való belépésének támogatása kombinált hitel esetében: 2017. március 8. naptól lehet támogatási igénylést benyújtani.
  • A GINOP-3.2.2-8.2.4-16 Vállalati komplex infokommunikációs és mobilfejlesztések, felhőalapú online üzleti szolgáltatások terjesztésének támogatása kombinált hitel esetében: 2017. március 8. naptól lehet támogatási igénylést benyújtani.
  • A GINOP-3.2.4-8.2.4-16 Felhőalapú (IaaS, PaaS, SaaS) vállalati szolgáltatások, IKT megoldások fejlesztésének és piaci bevezetésének támogatása kombinált hitel esetében 2017. március 8. naptól lehet támogatási igénylést benyújtani és az első értékelési szakaszhatár 2017. április 30-ra módosult.